Weg met die ouwe meuk

  • door

Soms ben je gewoon toe aan iets nieuws. Een frisse start waardoor de dag er weer een stukje vrolijker uitziet. Maar niet iedereen heeft altijd budget voor een complete make-over voor huis en haard. Toch helpt het wel om de boel af en toe is goed uit te pluizen. Waar ben je aan gehecht en wat kan eigenlijk wel weg? Of misschien heb je spullen waar je heel erg aan gehecht bent maar die eigenlijk bijna uit elkaar vallen van ellende. Tijd om het huis figuurlijk op z’n kop te zetten.

Kamer voor kamer

Hoe je te werk gaat, is eigenlijk heel simpel. Je kan de kamer per kamer aanpakken. Zo voorkom je dat het hele huis overhoopligt. Door één kamer tegelijk te doen, houd je overzicht. Misschien zijn er wel meubels die helemaal doorgezakt of op een andere manier versleten zijn. Tijd om die de deur uit te doen en eventueel te vervangen. Bij de ene kamer zal je meer werk hebben dan bij de ander en je kan er op deze manier net zo lang overdoen als je zelf wilt. Daarnaast geef je kamers die je belangrijk vindt de hoogste prioriteit en voorkom je dat je het werk niet afmaakt, per kamer.

Kastjes en lades

Alle kasten en lades kunnen worden doorgespit. Je kan er zo’n gedetailleerde schoonmaak van maken als je zelf wilt. Misschien is dit het moment om je kledingkast eens goed onder de loop te nemen want daar zijn vast wel items te vinden die het daglicht nooit zien en eigenlijk wel wegkunnen. En hoe zit het met al dat papierwerk van vijf jaar geleden dat nog steeds een dressoirlade ligt? Uitzoeken en door de shredder. Dat ruimt lekker op. Als je je een beetje verloren voelt met al die keuzes zijn er genoeg documentaires die je kunnen helpen bij het afstand nemen van materiaal.

En wat nu?

Je hele huis staat weer rechtop, alles is opgeruimd en uitgeruimd en alles wat weg kan, staat apart in de woonkamer of garage. Wat nu? Veel spullen die in goede kwaliteit zijn kunnen naar een goed doel worden gebracht. Overige spullen kan je beter naar de vuilstort brengen zodat het materiaal gerecycled kan worden. Zo help je het milieu ook een handje mee. En voor het grotere afval kan je het beste een grofvuilcontainer huren. Zo staat het niet lelijk te zijn op de stoep en ben je er toch meteen van af.