Wat is de ideale werkbank hoogte en waarom?

  • door

Voor veel karweien is een goed werkoppervlak nodig zoals, een werkbank of tafel om aangenaam aan te kunnen werken. De werkhoogte van de werkbank is daarbij belangrijk, wil je de taak goed uit kunnen voeren. Week in week uit werken op niet de goede werkhoogte verhogen de risico’s op het krijgen van musculoskeletale aandoeningen(MSA’s) zoals, chronische rugpijn, tendinitis en reumatoïde artritis.

Voor werkgevers kan dit leiden tot hoge personeelskosten als gevolg van meer ziekmeldingen, werktijd dat verloren gaat, hogere kosten gezondheidszorg en in het ergste geval arbeidsongeschiktheid. Goede werkomstandigheden verhoogt de werkvreugde, of het nu gaat om de hobbyist, zzp’er of personeel in loondienst, werken in een verkeerde houding houdt niemand lang vol.

Plan van aanpak.

Om te beginnen moet je de hoogte van de werkbank zo comfortabel mogelijk maken voor diegene die er aan gaat werken. Misschien moeten er verschillende taken aan worden uitgevoerd, die een verschillende tafelhoogte vereisen. Is er geen ruimte voor meerdere werkbanken dan kun je misschien overwegen om een in hoogte verstelbare werkbank te nemen.

Als de werkplek, garage of magazijn ontdaan is van rotzooi en schoongemaakt, is het eerste wat je moet doen om de juiste plek in te meten waar je wilt werken. Neem de tijd om een goede lay-out te maken en wat de handigste plek is. Dit helpt ook te bepalen wat bij de afmetingen van de werktafel.

Welke hoogte en hoe te bepalen?

De meest voorkomende standaard werkhoogtes zijn:

  • 85 cm
  • 90 cm
  • 95 cm


Hiervan worden de twee laagste voornamelijk gebruikt voor vrouwelijke medewerkers die langdurig op dezelfde plek staan bij bijvoorbeeld inpakwerkzaamheden. Uiteraard speelt naast het lichaamstype van een persoon, ook de taak die uitgevoerd moet worden een grote rol bij het configureren van de werkplek. De ideale werkbank heeft een lengte van 200 cm.

Wat is de ideale werkbank hoogte om voor jezelf aan te houden? Om de goede maat te berekenen kun je dezelfde hoogte maken als de afstand van de vloer tot je pols wanneer je je armen laat hangen. Wanneer je naast de werktafel staat moet je je handpalmen plat op tafel kunnen leggen met een gestrekte arm. Hoewel dit een vuistregel is, kunnen verschillende werkzaamheden toch een andere hoogte bepalen.