De unimog

  • door

Een unimog is een wagen die dateert uit de tijd kort na de Tweede Wereldoorlog. Het voertuig is een kleine vrachtwagen die in die tijd werd geproduceerd en uitgebracht door Daimler-Benz. Tegenwoordig wordt het voertuig onder de merknaam van een meer bekend merk uitgegeven, namelijk Mercedes-Benz. De naam is een afkorting van een aantal woorden. Het is afkomstig van de Duitse naam Universal Motor Gerät. Dit betekent universele motor machine. Toen de unimog voor het eerst op de markt kwam was het doel van de wagen om ingezet te worden als een langzaam rijdend voertuig op het platteland. De unimog kon dan werktuigen voorttrekken, verplaatsen of zelf voorzien van energie. Uiteraard kon de unimog, en nog steeds, als auto worden ingezet. Tegenwoordig zijn er veel meer verschillende soorten mogelijkheden voor de unimog bijgekomen. Om deze reden zijn er aardig wat mensen die een unimog in bezit of op het oog hebben. In deze blog vertellen we een aantal punten waar op gelet moet/kan worden bij het aankopen van een unimog.

Merk en uitrusting

Ondanks dat een unimog onder de merknaam van Mercedes-Benz valt is de naam zo bekend geworden dat u het beste kunt zoeken op het merk ‘unimog’ er zijn zelfs clubs opgericht die het voertuig als favoriet hebben. Deze clubs organiseren rij weekenden of staan met een omgebouwde unimog soms op een camping. Deze clubs voeren ook de naam unimog als naam. Verder kan er worden gekeken naar welke uitrusting u wilt hebben op uw unimog. Het is mogelijk om een unimog te verkrijgen die is voorzien van een autolaadkraan. Het ligt er natuurlijk aan hoe groot de unimog is en wat uw doel is. Zoals eerder gezegd kunt u veel kanten op gaan. Het is niet gek om een unimog als auto te gebruiken, maar u kunt deze ook ombouwen tot camper. De grootte hangt hier natuurlijk van af.

Bouwjaar en conditie

Unimogs zijn al heel wat jaren op de markt. Er zijn unimogs van allerlei jaartallen te verkrijgen. Het is belangrijk dat u controleert uit welk bouwjaar de unimog komt. Hierbij komt kijken welk onderhoud het voertuig heeft gehad, en of dit onderhoud is bijgehouden door de vorige eigenaar. Nogmaals, het ligt er aan wat uw doel met de unimog is, maar het kopen van een unimog is goede staat bij bijna iedereen boven aan de lijst. Controleer dus, desnoods bij de vorige eigenaar, wat de staat is.