De ideale backpack voor je volgende wandelavontuur

  • door
osprey

Wie gaat hiken of wandelen heeft vanzelfsprekend ook een goede rugzak nodig. Ik had al jaren een goede rugzak van het merk Osprey. Hikers weten wel dat dit merk doet wat het belooft. Na intensief gebruik zag mijn tas er echter niet meer zo mooi uit. Bovendien wilde ik nu graag een maatje groter mee, omdat ik van plan was mijn eigen kookspullen mee te nemen op mijn eerstvolgende hike. Daarom startte ik mijn zoektocht naar de ideale backpack voor mijn wandelavontuur in Schotland.

Do’s en don’ts bij het uitzoeken van een backpack

Ik wist al dat ik het liefst weer een rugzak van Osprey wilde. De oude was me zo goed bevallen. Het kan natuurlijk zijn dat jij liever een rugzak van een ander merk wilt, of eerst wilt uitzoeken welke rugzakken jou eigenlijk goed bevallen. Dat is in grote mate afhankelijk van je postuur, maar ook van wat je mee wilt nemen en je ervaring met rugzaktrekkings. Wil je bijvoorbeeld wel of geen Camelbak meenemen in je tas? Dat is belangrijk, omdat er een apart compartiment aanwezig moet zijn voor een Camelbak. Dat soort dingen zet je voor jezelf op een rijtje. Als je echt nog helemaal niet weet wat je wilt, kun je het best advies vragen aan een expert. Het is voor iedereen aan te raden, ongeacht ervaring en kennis, de rugzak eerst te passen of in elk geval direct na aankoop te passen. Zorg dat je de rugzak goed afstelt en probeer hem uit met gewicht in de backpack. Alleen zo kom je erachter of de rugzak voldoende ondersteuning biedt. Er zijn ook een aantal stelregels voor de afmeting van je rugzak. Zo is een backpack van veertig tot vijftig liter prima voor wandelaars die een huttentocht lopen. Loop je dagtochten waarbij je geen slaapzak en matje mee hoeft te nemen? Dan is een rugzak van twintig tot dertig liter ook voldoende. Ten slotte nemen diehard wandelaars die overnachten in een tent natuurlijk een backpack mee waar zij al hun spullen in mee kunnen nemen. Voor je goed kunt wandelen met zoveel spullen op je rug dien je wel te oefenen. Ik raad je dan ook aan te beginnen met dagtrekkings, en eventueel dan een huttentocht te gaan doen. Zo oefen je met het wandelen met bepakking. Pas als je voldoende ervaring hebt met huttentochten kun je langere tochten ondernemen waarbij je overnacht in een tent. Persoonlijk houd ik het bij huttentochten. Zo hoef ik niet te slepen met tent en matje. 

Wat heb je nog meer nodig?

Naast een backpack of rugzak heb je natuurlijk meer nodig als je lange wandeltochten gaat maken. Denk bijvoorbeeld aan een regenhoes. Die worden standaard meegeleverd bij rugzakken van Osprey. Nog een reden om te kiezen voor het merk, dat overal aan heeft gedacht. Wat mij betreft blijft dit het beste merk voor backpacks. Op naar Schotland!